Izjava o dostopnosti

Izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto www.svetromskeskupnosti.com za katerega skrbi svet romske skupnosti Republike Slovenije, ki omogoča dostopnost spletišča v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18).

Za zagotavljanje zakonskih zahtev glede dostopnosti so bile omogočene nekatere prilagoditve, kot so:

  • spletna stran deluje predvidljivo,
  • odzivno oblikovanje (spletna stran se prilagodi velikosti uporabnikovega zaslona brez izgube strukture ali vsebine),
  • omogočeno je povečevanje črk brez izgube vsebine ali funkcionalnosti, spletno stran je mogoče uporabljati tudi samo s tipkovnico (navigacija brez miške),
  • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
  • spletne strani ne vsebujejo utripajočih vsebin in so varne za uporabo za vse skupine uporabnikov, ki bi jim bliskovite spremembe in utripajoči elementi lahko povzročili reakcije ali napade,
  • slike so opremljene z nadomestnim besedilom.

Stopnja skladnosti

Spletišče svetromskeskupnosti.com sledi standardu WCAG (Web Content Accesisibility Guidelines) 2.0, vendar je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem. Skladnost po samooceni ustreza stopnji AA.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča svetromskeskupnosti.com redno spremljamo in izboljšujemo. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.Primeri takih vsebin so:

  • Spletišče nima univerzalnega oblikovanja v povezavi z dostopnostjo spletnih strani (slabovidnim osebam ne omogoča spremembe velikosti pisave, kontrasta in barvne teme).

Iz ocene zavezanca izhaja, da bi ureditev omenjenih neskladnosti za zavezanca pomenila nesorazmerno breme, kot to določa 6. člen Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 22. marca 2022 na podlagi samoocene.

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi rednih posodobitev vsebin lahko obiskovalci spletišča svetromskeskupnosti.com kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani dostopne in prijazne širšemu krogu javnosti, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

O morebitnih primerih Neskladne vsebine z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij nas lahko obvestite, mi pa jih bomo skušali izboljšati.

Vse informacije o delovanju spletišča svetromskeskupnosti.com lahko dobite na naslovu:
Svet romske skupnosti Republike Slovenije
Ulica arhitekta Novaka 13
Telefonska številka: +386 2 526 13 04
Email: rskupnost@siol.net

Odgovor boste prejeli v osmih dneh od prejema sporočila. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili razloge za zakasnitev odgovora in kdaj bo odgovor podan.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost
MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana
Telefonska številka:: 01 478 47 78
Email: gp.uiv@gov.si